Alumnit – yhdessä enemmän!

Tammikuun 13. päivä järjestetty AMKista uralle! – Kohti laadukasta työtä ja kestäviä koulutusvalintoja -väliseminaari kokosi ympäri maan korkeakoulujen kehittämisestä kiinnostuneita ammattilaisia.

Yhden seminaarin työpajan teema oli ”Alumnit – yhdessä enemmän!”. Työpajan suunnittelu pohjautui huomioon, että eri ammattikorkeakoulujen kesken ja myös koulutusohjelmien kesken on todella suuria vaihteluita yhteistyön intensiteetissä ja muodoissa. Usein kuulee myös tarinoita, kuinka halukkaasti alumnit tulisivat puhumaan työstään ja auttamaan opiskelijoiden urasuunnittelussa. Näistä lähtökohdista työpajan idea syntyi.

Alumnityölle tarvitaan strategia

Yksi työpajassa hyväksyvää nyökyttelyä saaneista ajatuksista oli se, että alumnityötä on tehtävä kahdella tasolla: brändäystä korkeakoulun tai kaupungin tasolla sekä käytännön alumniyhteistyötä koulutusohjelmatasolla. Molempia tarvitaan, jotta yhteistyö voisi olla systemaattista ja jatkuvaa. Yksi alumnityön jatkuvuuden ehdoista olikin, että sille on oltava oma strategia, johon sitoudutaan ja jolle saadaan myös korkeakoulun johdon tuki. Toivottiin, että alumnityöntekijä voisi keskittyä sataprosenttisesti alumnityöhön ilman sivutöitä. Alumnitoimintaa pitää myös johtaa. Strategiassa on huomioitava kaikki sidosryhmät: alumnit, opiskelijat, henkilöstö sekä yritykset. Alumnityössä on tärkeää vastavuoroinen, jatkuva yhteistyö, jossa molemmat saavat ja antavat.

Alumnius on parhaimmillaan ylpeyttä omasta opinahjosta. Tähän voisi kannustaa myös mm. valitsemalla vaikkapa vuoden alumnin. Alumnitoiminta on verkostoitumisen ammattilaisuutta läpi organisaation ja polun.

Alumneista on myös oltava ajantasainen yhteystietorekisteri, yhteystiedot voidaan kerätä valmistumisvaiheessa. Alumnityön jatkuvuuden takaamiseksi korkeakoulun sisällä on oltava alumniyhteistyöstä vastaavien verkosto. Koko korkeakoulun tasolla toimitetaan yleensä uutiskirjettä ja yhteisiä alumnitapahtumia. Toivotaan, että alumniyhteistyö ja sen muodot olisivat läpinäkyviä kaikille ja kaikki voisivat siihen osallistua. Sosiaalinen media, mm. LinkedIn, on olennainen osa alumniyhteistyötä ja yhteydenpitoa.

Mitä alumnit saavat korkeakoululta?

Alumnit voidaan kutsua korkeakoulun järjestämiin yleisiin koulutuksiin ja tapahtumiin. Alumneista voidaan korkeakoulutasolla koota alumnipankki, josta voidaan hakea aina tarpeeseen sopiva asiantuntija opiskelijoiden mentoriksi tai kertomaan urapolustaan.

alumni
Workshopissa oli mukana sen vetäjien lisäksi Tampere 3 -korkeakoulujen alumnityöstä vastaavat sekä yksi opettajien koulutuksessa työskentelevä henkilö.

Ammatillinen identiteetti syntyy koulutusohjelmassa

Koulutusohjelmatasolla alumnit voidaan ottaa varsin tiiviisti osaksi arkipäivän toimintaa, mentoroimaan, työskentelemään yhteisissä projekteissa, kertomaan omasta urapolustaan, jne. Paitsi korkeakoulun tasolla, alumnit usein tuntevat suurta ylpeyttä ja kiintymystä omaan koulutusohjelmaan. Oma ammatti-identiteetti syntyy koulutusohjelmittain, ollaan Taideakatemialaisia, BisnesAkatemialaisia, insinöörejä, jne. Oman koulutusohjelman yhteydenottoon suhtaudutaan positiivisemmin kuin korkeakoulun yhteisiin. Parasta on, jos yhteydenottaja on tuttu henkilö koulutusohjelmasta. Alakohtaisesti voidaan järjestää myös tutustumiskäyntejä ja tapaamisia. Nykyiset opiskelijat voivat tavata alumneja erilaisissa yhteyksissä, rennoissa illanistujaisissa, vuosijuhlissa, alakohtaisissa koulutus ja verkostoitumistapahtumissa, ym.

Workshop oli erittäin innostava ja iloinen tapaaminen. Yhteisestä, rakkaasta asiasta oli ilo keskustella ja jakaa ajatuksia ja kokemuksia.

Teksti: Päivi Killström, FM, joka toimii lehtorina ja tiimivalmentajana BisnesAkatemiassa, Turun Ammattikorkeakoulun Salon toimipisteessä ja Maarit Honkonen-Seppälä (FM, KM), toimii Humanistisen ammattikorkeakoulun lehtorina Jyväskylän kampuksella.

Kuvat: Päivi Killström, Maarit Honkonen-Seppälä & Liisa Marttila

 

AMKista Uralle
Kolmen tunnin ahkeroinnin jälkeen määrällisesti pieni, mutta laadullisesti suuri pajaryhmämme tuotos visuaalisesti. Jalanjäljet Päivin ja Maaritin.