Amkista uralle – uraseurantatiedot käyttöön –hankkeen tiimoilta toteutettiin ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon (yamk) suorittaneiden-uraseurantaan liittyvä työpaja 22.5.2019 Laurean Tikkurilan kampuksella. Uraseurannan yamk-toimintamallin kehittämiseksi työpajaan oli kutsuttu asiantuntijoita ammattikorkeakoulusektorilta, muun muassa opettajia, yamk-tutkinnosta valmistuneita, ura- tai opinto-ohjaajia, koulutussuunnittelijoita. 26 YAMK- asiantuntijaa eri puolilta Suomea osallistui antoisaan, aktiiviseen ja innovatiiviseen työskentelyyn.
Tilaisuuden aluksi Amkista uralle – uraseurantatiedot käyttöön -hankkeen projektipäällikkö Satu Helmi esitteli hankkeen (Hankkeen esittely). Hankkeen tavoitteena on luoda yliopistosektorin kaltainen toimintamalli alumnien työuran seuraamiseksi, tuottaa ajantasaista tietoa mm. valmistuneiden työmarkkinatilanteesta, työnimikkeistä, palkkatasosta, koulutuksen merkityksestä työtehtävien hallintaan jne. Lisäksi tavoitteena on tuottaa tietoa siitä, miten paljon, minne ja miksi hakeudutaan jatkokoulutukseen (jatkuva oppiminen).
Asiantuntijapuheenvuoron työpajassa piti tutkijatohtori Kristiina Ojala Turun yliopiston kasvatustieteiden laitokselta. Hän esitteli tutkimustietoa yamk-tutkinnon suorittaneiden urista työmarkkinoilla (YAMK-TUTKINNON SUORITTANEIDEN URAT TYÖMARKKINOILLA). Keskeiset teemat hänen esityksessään olivat moninaiset uramallit, urakäsitteen muuttuminen, urakehityksen esteet, urakokemukset ja uratyytyväisyys. Ojala kiteytti tutkimuksiensa tuloksia seuraavasti:
- Koetut urakokemukset olivat yhteydessä siihen, miten tyytyväisiä valmistuneet olivat uransa kehittymiseen => valmistuneet olivat sitä tyytyväisempiä, mitä korkeampi tulotaso heillä oli sekä mitä enemmän oma ura ja työtehtävät vastasivat itselle asetettuja tavoitteita ja toivottuja uran sisältöjä.
- Tutkimustulokset vahvistavat sitä, että miehet hyötyvät korkeakoulutuksesta naisia enemmän suurempina palkkatuloina sekä myös sitä, että erityisesti koulutusala määrittää ja eriyttää voimakkaasti korkeakoulututkinnon suorittaneiden palkkatasoa.
Hankkeen osatoteuttajat Liisa Marttila ja Ismo Kinnunen esittivät hankkeen ensimmäisen valtakunnallisen yamk-uraseurantakyselyn tuloksia (Kevään 2019 uraseurantakyselyn tuloksia – YAMK-vastaajien näkökulmia).
Hankkeen osatoteuttaja Jaana Kullaslahti toimi työpajatyöskentelyn fasilitaattorina. Työskentelyn tarkoituksena oli luoda pohjaa toimintamallille, jonka avulla yamk-tutkinnon suorittaneiden työurista ja uratarinoista levitetään tietoa potentiaalisille opiskelijoille, korkeakouluille ja tutkinto-opiskelijoille. Tehtävänä oli pohtia ja työstää mallia uraseurantakyselyn soveltuvuuteen yamk-tutkinnon suorittaneille ja kyselystä saatavan tiedon hyödyntämiselle. Padlet – ryhmätyöskentelyn aikana yamk-asiantuntijat jakoivat näkemyksiään erillisen yamk-uraseurantalomakkeen kehittämiseksi. Työskentelyn lopputuloksena saatiin ehdotus yamk-uraseurantalomakkeesta, jota on tarkoitus pilotoida syksyllä 2019.